FAQ (veel gestelde vragen)

Hoe ver van te voren moeten we een (trouw)fotograaf vastleggen?

Het bruiloftenseizoen met de meeste bruiloften loopt van april tot oktober. Omdat deze maanden snel volgeboekt zijn wil ik u adviseren om een half jaar van te voren de fotograaf te benaderen en de datum vast te leggen. Overige fotoshoots kunnen vaak op vrij korte termijn plaatsvinden.

Welke fotografie stijl gebruik je?

Ik maak het liefst spontane, niet statige, foto`s waarmee je de emotie en de karakters van de personen goed in beeld krijgt. Tijdens de fotoreportage geef ik uiteraard wel aanwijzingen waar nodig. Bruidsfotografie met echte pure kleuren in een romantische setting is voor mij de perfect picture.

Heeft de fotograaf een diploma?

Ik heb mijn diploma behaald via het fotografieinstituut te Rotterdam. Tevens heb ik diverse cursussen gedaan zoals de cursus Bruidsfotografie reportage. Hier heb ik bijvoorbeeld veel geleerd over planning, alertheid en hoe je de bijzondere momenten moet vastleggen. Details zijn dan ook van groot belang tijdens een bruiloft.

Heb je een studio?

Nee, en dat zeg ik ook heel bewust. Om mijn werk zo goed mogelijk bij mijn passie voor mijn werk aan te laten sluiten werk ik juist altijd op een andere vrij in te vullen locatie. Hierdoor heb ik ook geen hoge kosten voor onroerend goed, en dergelijke, die ik doorbelast en kan ik u een mooi tarief aanbieden.

Welke fotografie locatie gebruiken we?

U bepaalt zelf waar de fotoshoot zal plaatsvinden. Uiteraard kan ik hier tips en advies in geven. Voor bruidsfotografie is het altijd handig om een binnen locatie als back-up locatie te zoeken vanwege het mogelijk slechte weer.

Hoeveel uren fotografie hebben we nodig voor onze bruiloft?

Dit ligt uiteraard aan de dagindeling, maar gemiddeld om een mooie bruidsreportage te maken en uw trouwdag goed weer te geven raad ik aan om minimaal 6 uur af te nemen. Vanaf een afname van 6 uur trouwfotografie raad ik tevens aan om van te voren een vrijblijvend kennismakingsgesprek in plannen waarin we uw wensen kunnen bespreken.

Wat fotografeer je allemaal op onze trouwdag?

Ik fotografeer de hele dag door zo veel mogelijk om uw dag mooi weer te kunnen geven. Voorbeelden zijn details zoals de schoenen, de jurk, de ringen en het trouwboeket, maar natuurlijk ook alle aanwezigen. De dag begint vaak met de voorbereidingen. Even een foto van het haar, de make-up, de rits van de jurk die dichtgemaakt wordt, etc.

Fotografeer je een huwelijk zonder pauzes?

Dat klopt, ik fotografeer altijd aan een stuk door. Tussendoor naar huis is niet mogelijk, tenzij het letterlijk naast de deur is. Vaak maak ik tijdens het diner wat foto`s van het proostmoment, de locatie, de ringen, etc. Deze foto`s gebruik ik dan bijvoorbeeld weer als achtergrond in uw trouwalbum. Sommige bruidsparen regelen dat ik ook mee mag eten, wat erg vriendelijk is, ik eet dan het liefst wel even op een rustig plekje. Er hoeft dan ook geen rekening gehouden te worden met een plekje aan de eettafel.

Fotografeer je met professionele apparatuur?

Absoluut, ik gebruik tijdens alle soorten fotoshoots alleen full frame Nikon camera`s met dubbele geheugenkaarten. Bij bruiloften neem ik uiteraard dubbele camera`s en lenzen mee. Dit vind ik heel belangrijk want ik maak van alles een back-up met de dubbele geheugenkaarten. Ook de lenzen, flitsers etc. zijn van professionele kwaliteit.

Bewerk je alle foto`s na? Wat doe je dan precies?

Zeker weten, even een plekje wegpoetsen of op een donkere Hollandse dag het licht meer laten spreken. Wanneer je een goede basisfoto hebt kun je een mooie nabewerking maken. Mijn basisfoto is Raw, dit is het ruwe bestand en blijft altijd eigendom van de fotograaf. Dit bestandstype is het beste om te gebruiken voor de nabewerking. Mijn ervaring is dat een nabewerkte foto 20 tot 30% mooier wordt. De foto`s lever ik nabewerkt en zonder watermerk in hoge resolutie (groot formaat) j-peg. Met deze kwaliteit is bijvoorbeeld een groot canvasdoek op de muur geen enkel probleem. Alle foto`s worden sowieso bijna altijd standaard in kleur geleverd. Wilt u graag zwart/wit foto`s of bijvoorbeeld een vintage stijl geef dit even van te voren aan.

Hoeveel foto`s maak je?

U krijgt minimaal 30 nabewerkte foto`s per geboekt uur. Tijdens de fotoshoot maak ik er 2 of 3 keer zo veel, vaak van dezelfde momenten, om de beste er uit te halen. Zeker met de hele familie op de foto heb je nog weleens iemand die net even knippert met de ogen.

Krijg ik alle foto’s die gemaakt zijn?

Als fotograaf kies ik eerst zelf de foto`s uit. Dubbele foto’s heeft u niets aan. Het uitzoeken hoort bij mijn werk en ik wil u als klant hier niet mee belasten. Bent u niet helemaal tevreden, dan doe ik altijd mijn best om ervoor te zorgen dat u dat wel bent, want mijn doel is een klant die helemaal tevreden is. Een goede foto gooi ik ook nooit zomaar weg, ik geef liever wat extra foto`s aan de klant.

Hoe lang blijven onze foto`s bewaard?

Ik maak direct na afloop back-ups van uw foto`s, De foto`s bewaar ik minimaal 2 jaar. Uw trouwfoto`s bewaar ik minimaal 5 jaar. Als tip raad ik u aan om na ontvangst zelf ook gelijk een back-up te maken.

We hebben de fotograaf langer nodig dan gepland, wat nu?

Geen zorgen een half uurtje of uurtje langer is ook gewoon mogelijk tegen mijn normale uurtarief. Graag hoor ik dit uiteraard zo snel mogelijk, want het kan voorkomen dat het niet lukt omdat ik door moet naar de volgende opdracht. Bij bruiloften vanaf 6 uur fotografie heb ik voor u de hele dag gereserveerd en zal het daarom altijd wel lukken.

Wanneer ontvangen we de foto`s?

Binnen een aantal dagen ontvangt u een kleine preview van uw trouwdag. Een aantal foto`s om vast te delen met uw familie en vrienden. De levering van alle nabewerkte trouwfoto`s op usb (vanaf 6 uur) en uw trouwalbum, kunt u binnen 4 tot 8 weken verwachten, in rustigere periode’s is dit vaak eerder dan in drukke periode`s . Foto`s van andere fotoshoots of bij kortere afname dan 6 uur, lever ik via We-transfer binnen 1 tot 4 weken.

Kan de fotograaf ons trouwalbum maken?

Dat doe ik uiteraard graag voor u. De vele mogelijkheden bespreek ik graag met u tijdens een vrijblijvende kennismaking.

Ik wil mijn bruiloft of fotoshoot annuleren, kan dit kosteloos?

Dat kan onder bepaalde voorwaarden. Graag verwijs ik u hiervoor door naar de algemene voorwaarden.

Wat als de fotograaf ziek wordt?

Het woord ziek staat niet in mijn woordenboek, maar bij overmacht zal ik (in overleg met u) er alles aan doen om een back-up uit mijn fotografen netwerk te regelen. De back-up fotograaf maakt dan dezelfde uren voor ongeveer hetzelfde budget zoals gepland.

Is het mogelijk met 2 fotografen te komen?

Dat kan zeker, mijn collega`s zijn altijd enthousiast en professioneel. Graag hoor ik dit zo spoedig mogelijk van u. Uiteraard brengt dit wel extra kosten met zich mee.

Wij houden niet van poseren, wat nu?

Persoonlijk hou ik hier zelf ook niet zo van, dus begrijp ik u maar al te goed. Tijdens uw trouwdag ga ik dan ook heel relaxed te werk, uiteraard geef ik de nodige tips tussendoor. Vaak loopt alles vanzelf en bent u snel ontspannen. Tijdens de ceremonie probeer ik zo min mogelijk op te vallen. Bij te veel zenuwen tijdens een fotoshoot laat ik u vaak even ontspannen met een praatje of een klein wandelingetje, zodat u even kan ontspannen. Praten en lachen met elkaar en verder genieten en nergens aan denken is het beste. U kunt mij het beste gewoon vergeten en net doen alsof ik er niet bij ben. Vaak vliegt de tijd voorbij en hoor ik vaak achteraf dat het heel gezellig en ontspannen was. Het komt echt goed met uw foto`s, laat dat maar aan mij over.

Hoe lang duurt onze fotoshoot?

Ik raad u aan om rekening te houden met 1 uur fotografie per locatie. Bij 2 of 3 locaties kunt u het beste 90 min of 2 uur inplannen. Uiteraard is alles een beetje afhankelijk van de grote van de groep en de reistijd tussen de locaties.

Hoe is de fotograaf gekleed tijdens onze bruiloft?

Uiteraard ben ik altijd netjes gekleed, vaak een nette spijkerbroek met een polo en een colbert erover. Zo ben ik flexibel genoeg om de foto`s te kunnen maken voor uw bruiloft. Heeft u liever de fotograaf geheel in pak, geef dit dan van te voren even aan.

Het regent wat nu?

Een fotoshoot kan gewoon zonder extra kosten verplaatst worden met een goede reden zoals regen. Een bruiloft helaas niet, daarom is het belangrijk een goede binnen locatie erbij te zoeken als back-up voor uw bruidsreportage en overige locaties tijdens uw trouwdag. Uiteraard heb ik hier diverse tips voor.

Wat voor kleding moeten we aandoen voor onze fotoshoot?

Denk hierbij bijvoorbeeld aan rustige en goed matchende kleding. Hier zijn verschillende kleuren paletten voor te kiezen, wat natuurlijk ook een beetje afhankelijk is van de locatie. Spijkerstof met wit of een boerenthema is bijvoorbeeld erg leuk.

Film je ook?

Nee, ik ben geen videograaf. Ik kan u er wel een voor u benaderen.

Fotografeer je ook in het buitenland?

Ja, dat kan zeker. Ik ben actief in Nederland, België en West-Duitsland. graag hoor ik wat uw wensen zijn.

Wat is een loveshoot?

Een loveshoot kunt u ook een verlovingsshoot noemen of een pre-weddingshoot. Uiteraard kan dit ook geboekt worden voor 2 verliefde mensen die een romantische fotoshoot willen. Als u gaat verloven is het bijvoorbeeld leuk om naar het plekje te gaan waar u elkaar ontmoet heeft, of naar een ander speciaal plekje wat u mooi vindt. Het mooie van deze foto`s is dat ze ook te gebruiken zijn voor op uw trouwkaart en dat u ook vast een beetje gewend bent aan de fotograaf en het voor de camera staan.

Ik kan zelf toch ook gewoon foto`s maken met mijn mobiel?

Dat kan uiteraard. Bedenk alleen wel dat een fotograaf gespecialiseerd is in de juiste techniek en compositie. Ook is het in veel situaties belangrijk dat er de juiste belichting is. De creativiteit van een fotograaf is (naast een studie) met vele jaren ervaring in de praktijk opgebouwd. Regelmatig vragen klanten mij of ik ook foto`s kan verbeteren. Vaak voel ik dan al aankomen wat er gebeurt is en blijkt inderdaad een hobby fotograaf onscherpe foto`s gemaakt te hebben. Deze zijn bijna onmogelijk te verbeteren, denk daarom goed na wie u meeneemt als fotograaf voor uw bruiloft. Neem een fotograaf in dienst met professionele apparatuur die daarmee goed uit de voeten kan. Na uw bruiloft zijn foto`s en video`s waardevolle tastbare herinneringen van uw trouwdag.

Vind je het storend als andere gasten foto`s maken?

Dit is een lastige vraag. Ik begrijp heel goed dat uw gasten ook graag foto`s willen maken van het stralende bruidspaar in hun prachtige bruidskleding. Het is alleen eeuwig zonde als er allemaal mobieltjes op de trouwfoto`s staan, uiteraard probeer ik hier zoveel mogelijk op te letten, vooral bij een ceremonie. U kunt hiervoor een bordje plaatsen of gewoon de BABS vragen of hij/zij het even wil uitspreken zodat de mobieltjes vooral in de broekzakken/tasjes blijven. Ik vind het vooral belangrijk dat u zich op uw gemak voelt, dus doe vooral waar u zich het meest prettig bij voelt.

Eigendomsrecht op de foto’s. Van wie zijn de foto`s nu?

Het eigendomsrecht blijft te allen tijde van de fotograaf. Wel kunt u de foto`s zonder logo voor privé doeleinden plaatsen op social media, etc. Ook voor afdrukken kunt u uiteraard uw foto`s gewoon gebruiken. Door het eigendomsrecht van de fotograaf geldt alleen wel dat u de foto`s niet mag veranderen/bewerken en daarna op social media plaatsen. Tevens foto`s zonder toestemming van de fotograaf op een bedrijfswebsite plaatsen mag niet. Ik heb mijn best gedaan uw foto`s helemaal naar uw wens te maken. Wilt u ze toch veranderen? Neem dan even contact op.

Worden onze foto`s gebruikt op remcopostfotografie.nl? Of misschien ergens anders online?

Dat kan zeker, ik overleg dan graag eerst of u het goed vindt. Heeft u dit liever niet, dan kunt u dat aangeven. Mocht ik een foto willen gebruiken dan is dat bijvoorbeeld om een leuk stukje over uw bruiloft of familiereportage te schrijven met een aantal foto`s erbij.

Verkoop je ook cadeaubonnen?

Jazeker, het is heel leuk om een cadeaubon weg te geven aan mensen die u graag eens in het zonnetje zet met een mooie fotoreportage.

Lever je ook foto`s in andere stijlen zoals zwart/wit sepia en vintage?

Zeker weten, hier zijn mijn extra bewerkingen in de trouwpakketten voor. Onder ’tarieven’.

Waarom zijn de tarieven anders dan bij een andere fotograaf?

Voor elk budget is er een fotograaf te vinden. Er zijn hobby fotografen voor een paar tientjes en er zijn zeer ervaren fotografen die niet eens op komen dagen voor 2500 euro. Meestal krijg je de kwaliteit waarvoor je betaald. Ik heb geen winkel en geen studio om te onderhouden. Dit maakt ook veel verschil.

Waarom zijn de kosten vrij hoog voor één fotoshoot?

Het tarief is niet het uurloon, reken de tijd van het nabewerken, de kosten van de software, gebruik van de apparatuur, de website, de reiskosten, de btw etc. erbij. Vervolgens blijft er een normaal uurloon over.

Wanneer moet ik betalen?

U kunt bij een fotoshoot vooraf het geld overmaken op mijn bankrekening. Ook kunt u contant betalen tijdens de shoot, of ik stuur u een tikkie. Voor uw trouwdag vraag ik om 50% van de fotografiekosten uiterlijk 4 weken voor uw trouwdag over te maken op mijn bankrekening en de overige kosten binnen 1 week na uw trouwdag. Ik reken hiervoor verder geen aparte reserveringskosten. En uiteraard ontvangt u hiervoor ook netjes een factuur.

Komen er nog extra kosten bij?

Het kan zijn dat er inderdaad nog kosten bij komen wat betreft parkeerkosten, reiskosten of eventueel hotelkosten. Uiteraard bespreken we dit van te voren, zodat er geen kosten achteraf komen.

Hoe gaat het verder nadat we geboekt hebben?

Ik hou altijd tussendoor contact met u, als er veranderingen zijn hoor ik dat uiteraard het liefst zo snel mogelijk. Net voor uw bruiloft heb ik ook altijd graag nog even contact.

Ik heb interesse wat kan ik het beste doen?

Een e-mailtje of appje is het makkelijkst, bellen mag ook.

E-mail: info@remcopostfotografie.nl / Tel: 06-12832285

Voor een complete bruiloft van 6 uur fotografie of meer maak ik graag een afspraak en kom ik graag bij u langs voor een kennismakingsgesprek. U kunt dan na afloop aangeven of u enthousiast bent geworden en mijn diensten wilt afnemen of niet. Een kennismakingsgesprek is altijd vrijblijvend.

Heeft u een andere vraag? Stuur dan gerust een bericht

Scroll Up